Yiyecekleri buzdolabında ve derin dondurucuda nasıl saklarsınız?

Uygulanır

    Çözüm

    Soru:

    • Buzdolabında ve dondurucuda gıdalar nasıl saklanır?

    İlgili olanlar:

    • Buzdolapları
    • Derin dondurucular
    • Dondurucular

    Gıdaları buzdolabında saklamak için genel ipuçları:

    • Hava sirkülasyonunu azaltması ve eşit olmayan bir şekilde soğutmaya neden olması sebebiyle cihazın raflarını çok fazla doldurmaktan kaçının.
    • Gıdaları kaplayın ve kapları da üniteye yerleştirmeden önce kurulayın. Bu sayede ünite içinde nem oluşumunu önlemiş olursunuz.
    • Güçlü kokusu ve yoğun nem içeriği olan her tür malzemeyi sarın.
    • Meyveleri ve sebzeleri, tutulan nemin gıda kalitesinin daha uzun süreyle korunmasına yardımcı olduğu sebzelik çekmecelerinde saklayın.
    • Birçok meyve ve sebze düşük sıcaklıkta ve yüksek nemde saklanmalıdır.
    • Pişmemiş et ve tavuk ürünlerini sımsıkı bir şekilde sarın, böylece diğer gıdalara veya yüzeylere sızıntı yapması veya bunları kirletmesi engellenmiş olur.
    • İki günden daha fazla saklanması gereken her tür et ürünü dondurulmalıdır.
    • Tereyağı ve peynir: bunlar, içine havanın mümkün olduğunca girmemesi için özel hava geçirmez kaplara konulmalı veya alüminyum folyoya sarılmalı ya da polietilen torbalara konulmalıdır
    • Şişeler: bunlar, kapakla kapatılmalıdır ve kapakta bulunan şişe bölmesinde ya da (varsa) cihazın içindeki şişe rafında muhafaza edilmelidir.
    • Muzlar, patatesler, soğanlar ve sarımsaklar (paketli değilse), buzdolabına konulmamalıdır.
    • Sıcak gıdalar buzdolabına konulmadan önce oda sıcaklığına dek soğutulmalıdır, aksi takdirde buzdolabı bölmelerinin iç sıcaklığı arttırmalarının yanı sıra cihazın enerji tüketimini de artıracaklardır.
    • Sulu yiyecekleri veya daha nemli yiyecekleri rafların ön kısmına (kapı tarafına yakın) koyun. Soğuk hava çıkışına yakın yerleştirilirlerse donabilirler

    Gıdaları dondurucuda saklamak için genel ipuçları:

    • Gıdaların nem kaybını ve kalitesinin bozulmasını en aza indirmek için alüminyum folyo, dondurucu paketi, dondurucu poşetleri veya hava geçirmez kapları kullanın.
    • Paketlerdeki havayı mümkün olduğunca çok boşaltın ve sıkıca kapatın. Sıkışan hava gıdaların kurumasına, rengini kaybetmesine ve istenmeyen bir tat geliştirmesine (dondurucu yanığı) neden olabilir.
    • Taze et ve tavuk ürünlerini dondurmadan önce uygun bir dondurucu paketiyle sarın
    • Buzu tamamen çözülmüş bir et ürününü tekrar dondurmayın
    • Dondurucuya tek seferde çok fazla ılık gıda koymaktan kaçının. Bu durumda dondurucuya aşırı yük biner, dondurma hızı yavaşlar ve donmuş gıdaların da sıcaklığı yükselir.
    • Dondurmaları, buzlu şekerleri veya ekmeği, dondurucunun kapaklarında veya dondurucunun en üst rafında saklamayın, bu alanlar dondurucunun en soğuk bölümleri değildir, bu nedenle bu malzemeler bu alanlarda saklandıklarında daha hızlı çözünürler
    • Paketler arasında boşluk bırakın böylece hava serbestçe dolaşarak gıdaların mümkün olduğunca çabuk donmasını sağlayabilir.

    Bu makale faydalı mıydı?